Blog yazarlığı, günümüz mesleklerinin aksine belirli kalıpları olmayan, kurallar ile sınırlandırılmamış, zaman yönetimini yazara bırakan eğlenceli bir meslek. Kendi hayal gücünüzü kullanarak bilgi, tecrübe ve olayları yazıya aktarabiliyorsunuz. Blog yazarı her konuda yazı hazırlayabilir ve gezegendeki herhangi bir birey bu yazıyı okuyabilir.
Birçok blog yazarı şirketler için değil kendi belirlediği konularda kendi tarzıyla içerik üretmektedir.
Kurumsal blog yazma sürecinde Google trends den yararlanarak anahtar kelime oluşturmaktan bahsettik. Bu anahtar kelimeleri içeren yazılar ile kullanıcıların karşısına kurumunuza ait blog yazısı çıkmaktadır. Bu yazım tarzı ile hedefinize ulaşmanız mümkün. Ancak bu tarz yazılardan sıkılmış olan okuyucu kitlesi olduğu ihtimalini değerlendirmek gerekir.
Peki farklılık arayan okuyucular için güçlü kurumsal içerik oluşturmanın aşamaları nelerdir?
Güçlü içerik oluşturmanıza yardımcı olacak bazı fikirleri sizler için sıralayalım.
1. Hizmet amacıyla blog yazdığınızı düşünün.
İnsanların ihtiyaçlarını düşünerek, hizmet odaklı içerik üretme niyetiyle yazıya başlayın. Müşterileriniz, potansiyel müşterileriniz, yatırımcı adayları ve diğer insanlar için hizmet felsefesiyle hareket edin.
Bir konuda bilgi paylaşırken yazınıza faydalı ipuçları ekleyin. Bloglarda yer alan net amaç müşterilere ücretsiz hizmet sunmaktır. Kar amacı gütmediğiniz bu hizmetiniz sizlere para kazandırabilir.
Kurumsal bloğunuzu okuyan insanlar sağladığınız hizmetler ve çözdüğünüz sorunları merak etmektedir. Müşteri yorumlarının yer aldığı kurumsal bloğunuzu okuyan bireyler, hizmet satın almak için kurumunuzla iletişime geçeceklerdir.
Müşterilerden gelen her sorunun yanıtlamak yerine, sıkça sorulan sorulara ait cevaplar içeren blog yazısı ile insanları bloğunuza yönlendirebilirsiniz.Kullanıcıya sunduğunuz ücretli hizmetleri destekleyen blog yazıları planlayabilirsiniz.
2. İnsanlığınıza ve değer yargılarınıza sarılın.
Günümüz dünyasında doğru bilgi sunmak, hatasız olmaya çalışmak vya her şeyi doğru biliyormuş gibi davranmak okuyucu karşısında yüksük otorite algısı oluşturur.
Karmaşık problemlerin iş birliği ile çözüldüğü günümüz şartlarında küçük hatalar yapmaktan korkmayın. İnsan olmak hata yapmaktır ve hatalı blog içeriği insanlığımızı yansıtır. Samimiyet, dürüstlük, açık sözlülük ve güvenilirlik gibi kişisel değerlerinizi de bloğunuza yansıtabilirsiniz.
Kurumsal bloglar açısından kurum değerleri örneğin çevreye duyarlılık, çocuk ve insan haklarına saygı, kadın çalışanların artırılması ve hayvan haklarına saygı vb. değerleri blog yazılarına aktararak okuyucu kitlesini artırmanın yanında çeşitli fırsatları da beraberinde getirecektir.
3. Kişiselleştirin.
Bloğun kişi ve firma kişiliğinden bağımsız olmadığını unutmayın. Kuruma ait kurum kültürü ve özel durumları blog yazısından bağımsız tutmak ve nesnel olmak mümkün değildir. Her insan gibi her kurumu diğerlerinden ayıran özellik ve olaylar vardır. Bütün bu farklılıkları bloğa aktararak kişiselleştirin. Kişisel görüş ve olayları paylaşarak bloğunuza başlayabilsiniz. Farklılıklar dikkat çekicidir ve herhangi bir konuda farklılığınızı yansıtabilirsiniz.
4. Konuyu hikayeleştirin.
Blog yazmak hikaye anlatmaktır. Her hikayede okuyucunun kafasında bazı sorular olur. Neden okumalıyım? Neden bu yazıyı ciddiye almalıyım?
Bu bilgi işleme süreci zaman alır. Hikayelerle okuyucuyu etkilemek ve baştan çıkarmak mümkün.
5. Sohbete katılın.
İnternette paylaşılan içeriklerin okuyucuları tarafından benimsenmesi kendi sosyal ağların ile paylaşmasına böylelikle katlanarak artan okuyucu kitlesine ulaşmanızı sağlayacaktır.
İçerik paylaşmanın yanında diğer bloglara yorumlarda bulunarak kullanıcıların dikkatini çekebilirsiniz. Veya tam tersi durum olabilir büyük okuyucu kitlesine sahip yazar sizin bloğunuza atıfta bulunabilir. Bu durumun sonucunda iyi bir içerikle rakip ajanslar ile etkileşim kurmak okuyucu sayınızı arttırmanın yanında onlardan bir şeyler öğrenmenizi sağlar.
Kurumsal blog açısından rakip firmaları analiz ederek blog hikayelerine yorum yazabilirsiniz. Böylelikle o firmanın okuyucuları sizin varlığınızdan haberdar olacaktır.
Blog yazarlığı sorularla yönlendirilen bir süreç, tasarım odaklı düşünmek, yenilikleri takip etmek, yaratıcılık ve okurları etkileyebilme becerisi önem kazanmaktadır.